Kebanyakan orang makan terlalu banyak lemak dan terlalu banyak kalori dalam masa yang sama kurang bersenam, ini membawa kepada penyakit obesiti dan diabetes. Ia juga menyumbang untuk menjadikan penyakit jantung sebagai penyebab utama kematian di dunia
Tetapi bagaimana dengan asid lemak omega-3?
Omega-3 adalah bentuk lemak yang berguna dan penting, yang diperlukan oleh tubuh anda tetapi tidak boleh dibuat. Walaupun badan anda memerlukan 2 bentuk asid lemak omega, omega-3 dan omega-6, ia adalah omega-3 yang mendapat markah tinggi dari penyelidik. Mereka percaya bahawa omega-3 membantu mencegah penyakit jantung koronari (CHD) pada orang yang sihat dan memperlambat pada mereka yang sudah memilikinya.
CHD disebabkan oleh aterosklerosis. Ini adalah proses jangka panjang di mana terdapat deposit berlemak dan pembentukan plak di bahagian dalam arteri koronari ia adalah saluran darah yang membekalkan otot jantung dengan oksigen dan nutrien. Dari masa ke masa, arteri koronari menjadi sangat sempit sehingga aliran darah ke otot jantung menurun atau mudah disekat oleh plak atau bekuan darah. CHD boleh menyebabkan sakit dada, dipanggil angina, serangan jantung, atau penangkapan jantung.
Pastikan kolesterol dan trigliserida anda berada di bawah tahap yang disyorkan. Ini boleh membantu mencegah penyakit jantung. Menurut US National Heart, Lung, dan Institut Darah, jumlah tahap kolesterol kurang daripada 200 mg / dL dan tahap trigliserida kurang daripada 150 mg / dL.
Untuk menurunkan tahap kolesterol dan trigliserida, kekalkan berat badan yang sihat, melakukan aktiviti fizikal yang kerap pada setiap hari dalam seminggu, makan diet yang kaya dengan vitamin, mineral dan serat. Juga termasuk ikan yang mengandungi asid lemak omega-3 sekurang-kurangnya dua kali seminggu.
Pakar mendapati bahawa orang yang makan makanan dengan tahap tinggi 2 daripada asid lemak omega-3, asid eikosapentaenoik (EPA), dan asid docosahexaenoic (DHA), mempunyai kadar CHD yang rendah.
Berikut adalah bagaimana pakar yakin omega-3 asid lemak dapat mengurangkan risiko CHD oleh:
- Menurunkan risiko untuk irama/degup jantung yang tidak normal, yang boleh mengakibatkan kematian jantung secara tiba-tiba
- Menurunkan tahap trigliserida
- Mengurangkan kadar pertumbuhan plak yang menyumbat saluran darah
- Menurunkan sedikit tekanan darah
- Membantu menghalang keradangan pembuluh darah dan pembentukan pembekuan darah
Demo produk omega3 Articsea
Berhati-hati dan pastikan penyediaan mengandungi sejumlah besar EPA dan DHA. Bukti menunjukkan bahawa pengambilan harian 150 hingga 500 mg / hari EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Tanya pembekal atau perunding kesihatan anda samada suplemen minyak ikan adalah tepat untuk anda.
Sejak turun-temurun lagi pakar-pakar perubatan, pemakanan dan kosmetik mengakui kebaikan pengambilan minyak zaitun dalam pemakanan seharian.Pengambilan rutin minyak zaitun dipercayai dapat mengelak penyakit kardiovaskular, kanser, masalah penghadaman dan penuaan.Ia juga diperakui berkhasiat untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak yang sedang membesar.
Kelebihan Minyak Zaitun (Omega 9)
Al Hadith: Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Makanlah minyak zaitun dan lumurlah minyaknya, kerana ia berasal daripada pohon yang penuh berkat.” (Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah)
Forever Living Articsea
• Menggabungkan minyak ikan dengan minyak zaitun untuk memberikan omega-3 dan omega-9, dan ditambah dengan vitamin E untuk menjaga kesegaran minyak.
• Mengandungi asid lemak perlu, EPA, DHA, dan asid oleik yang baik untuk mengurangkan kolesterol tidak baik (LDL) dan meningkatkan tahap kolesterol baik (HDL)
Articsea diterima pakai di lebih 160 buah negara dunia mendapat pelbagai pengiktirafan seperti IFANCA Halal Antarabangsa, Kosher Bebas bahan kimia dan pelabagai lain di merata dunia. Produk di percayai dunia termasuk di Malaysia dengan harga yag sangat berbaloi untuk kita sma-sama berkognsi kebaikan dan khasiat produk ini.
Hubungi kakchah dengan klik wasap.my/6012648260 atau wasap.my/60192830717
Rujukan
University of Rochester Medical Center. Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=3054
Lipid and Diabetes Research Center, Mid America Heart Institute of Saint Luke's Hospital, University of Missouri-KC School of Medicine, Kansas City, MO 64111, USA. vharris@saint-lukes.org https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15208005
Association of Marine Omega-3 Fatty Acid Levels With Telomeric Aging in Patients With Coronary Heart Disease. Ramin Farzaneh-Far, MD, Jue Lin, PhD, Elissa S. Epel, PhD, William S. Harris, PhD, Elizabeth H. Blackburn, PhD, and Mary A. Whooley https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2819264/
Omega-3 in fish: How eating fish helps your heart By Mayo Clinic Staff https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614
Tiada ulasan:
Catat Ulasan